Lautarii Mureseni pe Scena- Ziua Internationala a Romilor

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Centru, înființat în cadrul proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” a organizat, în data de 8 aprilie 2013, începând cu orele 18.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor un spectacol cu muzică lăutăreascăLăutarii Mureșeni pe Scenă, cu scopul de a atrage atenția asupra comorilor ascunse ale muzicii rome păstrate de lăutarii romi din județul Mureș.

 

Printre obiectivele programului s-a numărat și schimbarea imaginii minorității rome în viziunea majorității, creșterea stimei de sine a romilor, atragerea atenției asupra valorii culturale a muzicii rome, promovarea lăutarilor romi din județul Mureș și conservarea moștenirii muzicale rome.

 

Pe scenă au evoluat lăutari recunoscuți mureșeni alături de tineri lăutari și muzicieni, astfel au urcat pe scenă: Taraful condus de Horvath Elek din Voivideni și cel condus de Panți Iuliu din Zau de Câmpie, respectiv lăutarii Varga Gyula din Sângeorgiu de Mureș, Puczi Janos din Band și jakab Roland din Acățari. Aceștia fiind acompaniați de tinerii muzicieni Racz Bela jr (țambal), Koszorus Kalman jr (braci), Fulop Dan (contrabas) si Fulop David (acordeon). Prezentatorul evenimentului cultural a fost distinsul actor Moca Rudolf.

 

 

Evenimentul a început la ora 18.00, la sala de spectacol al Ansamblului Mureșul, Bulevardul 1848 nr. 47 și a fost cu intrarea este liberă. La evenimentul culturalal organizat de CISPER Centru Tg-Mureș au participat 53 de persoane.