Ziua Portului și Dansului Popular Rom “Amala! Len aven te chelas Gyertek táncba! Veniți la dans!” Spectacol de dans și prezentare de port tradițional rom

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – CISPER Centru Tîrgu Mureș a organizat în data de 18 septembrie 2012, în sala festivă a Gr. Șc C-tin Brâncuși Str. Victor Babes Nr. 11, Spectacolul de dans și prezentare de port tradițional rom „Amala! Len aven te chelas Gyertek táncba! Veniți la dans!” cu ocazia ”Zilei portului și dansului popular rom.

 

                Marți 18 septembrie 2012 în sala festivă a Gr. Șc C-tin Brâncuși    la ora 18 festivitățile au fost deschise de actorul Rudy Moca care a prezentat publicului informații despre dansul rom pe teritoriul României și specificul acestui tip de dans în zona noastră. A vorbit despre ”Csingherita țigănească” despre relațiile dintre partenerii de dans și despre faptul că în mod tradițional acest tip de dans nu are o coreografie prestabilită doar un ritm jucat ”în contra-măsură” care se adaptează personal de fiecare dansator; apoi a continuat cu prezentarea portului tradițional rom la femeie și la bărbat. La femeia a insistat asupra însemnătății hainelor neîncheiate, a diferitelor modele de dantelă și asupra semnificației pliurilor la fustă, a explicat însemnătatea portului capilar când și cum se poartă baticul și asupra semnificației codițelor împletite la fetele tinere. În același stil a fost abordat și costumul bărbătesc la acre s-a insistat cel mai mult asupra pălăriei.

 

                După această prezentare teoretică asortată cu glume și remarci de  bun gust care au ținut atenția sălii a urmat o prezentare pe viu a dansului tradițional rom făcută de trupele de dans ”Khelipe” și ”Le romengo Illo”  acompaniate de muzica live a „Tarafului Alexis” condus de Alex Moldovan.

 

                După prezentarea dansurilor tradiționale pe scenă activitățile s-au mutat în fața scenei unde conducătorii trupelor de dans împreună cu dansatorii la invitația gazdei Rudy Moca au ținut o lecție ad-hoc de dans tradițional rom pe muzica tarafului ”Alexis”  pentru participanții doritori. Această lecție de dans s-a transformat într-o mini-petrecere la care a luat parte majoritatea invitaților.

 

                În paralel cu acest curs de dans ad-hoc uni dintre participanți au manifestat interes să încerce ținutele tradiționale rome făcând poze cu fuste sau pălării tradiționale.

 

                La acest eveniment au participat public, voluntari și membri CISPER, reprezentanți ai municipalității, presă etc., în total 61 persoane.          

-          Din partea municipiului a fost prezent domnul Sebastian Pui consilier local

-          Din partea presei au fost prezenți reporteri de la: Radio Tg Mureș, TTM (Televiziunea Tîrgu Mureș) și Ziarul Zii de Zii

La eveniment a mai for prezent și un reprezentant al organizației Romani Criss

Spectacolul de dans și prezentare de port tradițional rom Amala! Len aven te chelas Gyertek táncba! Veniți la dans!

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – CISPER Centru Tîrgu Mureș - Centru înființat în proiectul cofinanțat din Fondul Social European „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, în implementarea  căruia Asociația Divers este partener alături de: Asociaţia Pakiv România (beneficiar), Asociaţia Amare Phrala, Asociaţia ADRU Pro Diversitate şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A,  organizează în data de 18 Septembrie  2012, la sediul CISPER Centru, Spectacolul de dans și prezentare de port tradițional rom ”Amala! Len aven te chelas Gyertek táncba! Veniți la dans!” cu ocazia ”Zilei portului și dansului popular rom.


Scopul  programului
Organizarea unui spectacol de dans și prezentare de port popular rom are ca scop principal promovarea valorilor culturale rome: a dansului și portului tradițional rom atât în cadrul comunității rome cât și în fața populatiei majoritare.  


 Obiectivele programului
Creșterea stimei de sine a romilor
- Conștientizarea bogăției propriei moștenirii culturale rome
- Schimbarea imaginii minorității rome în viziunea majorități.
- Atragerea atenției asupra tradițiilor rome, în mod special asupra portului și a dansului
- Creșterea vizibilității culturii romilor
- Promovarea serviciilor oferite de Centrul de Incluziune pentru Persoane de Etnie Romă CISPER Centru- Tîrgu Mureș.

Desfășurarea evenimentului:
Se va organiza un spectacol de dans țigănesc în port tradițional. La spectacol vor participa formații de tineri romi din comunitățile rome din Municipiu Tg Mureș și din satele din apropiere.

În tipul spectacolului actorul Rudy Moca prezinta ce înseamnă, care sunt originile și cum se păstrează în ziua de astăzi dansul și portul popular rom.

După această scurtă prezentare Alex Poczo (tanar voluntar romi) va organiza un curs de dans ”ad-hoc” pentru cei care doresc să învețe primii pași al dansului tradițional rom. Tot ca și atelier ”ad-hoc” condus de Sarolta Suko
(tanar voluntar romi), va exista un stand în care se va putea încerca portul tradițional rom atât cel bărbătesc cât și cel feminin, participanții vor fi fotografiați de către echipa CISPER iar pozele vor putea fi descărcate de pe pagina: www.divers.org.ro.

Muzica live pentru acest eveniment va fi asigurată de ”Orchestra Alexis” condusă de violonistul Alex Moldovan.