Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă - Centru Tîrgu Mureș, înființat în proiectul „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” în care Asociația Divers este partener alături de Asociaţia Pakiv România (beneficiar), Asociaţia Amare Phrala, Agenția pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitatea București şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A., a organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 Aprilie) în data de 6 aprilie 2012, de la ora 12, la sediul său din Strada Călărașilor numărul 34 vernisajul expoziției de fotografie intitulată „Copilul Rom”.

Expoziția a dorit să atragă atenția asupra copilului rom ca viitoare generație romă din țara noastră, realizator al aspirațiilor definite la primul congres internațional al romilor la Londra în data de 8 aprilie 1971.

Exponatele au fost selectate în urma concursului de expoziție care s-a derulat în Regiunea Centru și la care au sosit 180 de fotografii în care a fost  imortalizat copilul rom în varii contexte de către fotografi profesioniști și amatori din Tîrgu Mureș, Tîrnăveni, Miercurea Ciuc, Brașov, Gheorgheni și Odorheiul Secuiesc. În cadrul vernisajului s-au decernat de către președintele juriului domnul Vajda György, foto-redactor la cotidianul Népújság, premiile câștigătorilor concursului după cum urmează:

Locul I - Pálosi Tünde: “Barátok – Prieteni”, Tîrgu-Mureș

Locul II - Tordai Ede: “Testvérek – Frați”, Tîrgu-Mureș

Locul III - Simon Ágota: “Pózolás”, Miercurea Ciuc

Mențiune - Coman András: “Autoportret la 16 ani”, Miercurea Ciuc

Concurs de fotografie

Cu ocazia zilei Asociația Divers vă invită la un Concurs Fotografic cu tema: Copilul Rom. Cele mai bune fotografii vor fi selectate de un juriu profesionist, premiate și expuse cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, începând cu data de 6 aprilie 2012 la sediul Centrului de Incluziune Socială pentru Persoane de Etnie Romă (CISPER Centru Tîrgu Mureș) în Tîrgu Mureș.

La concurs se pot înscrie participanții la două categorii de vârstă: tineri până la 18 ani și persoane peste 18 ani care au domiciliul în Regiunea Centru (județele Alba, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu).

 Se acceptă fotografii în culori, sau alb negru, în format digital de minim 300 dpi, care vor fi mărite la dimensiunea de 30 x 40 cm. Un concurent poate să trimită maximum 10 fotografii pe suport electronic CD sau DVD sau la adresa de e-mail al asociației. Fotografiile trebuie să fie însoțite de următorul borderou de înscriere completat: 

Nr. crt 

 Numele autorului 

Titlul fotografiei

Adresa de contact 
e-mail/nr. telefon

Suportul electronic nu va fi înapoiat autorului. 

Fotografiile pot fi folosite în publicațiile editate de asociație cu menționarea autorului și titlul fotografiilor. Cei care se înscriu în concurs acceptă automat această condiție. 

Suportul electronic CD/DVD poate fi trmis până în data de 4 aprilie 2012 ora 17.00 la sediul CISPER  în Tîrgu Mureș, strada Călărașilor, nr. 34/16, sau prin poșta electronică la adresa: divers@divers.org.ro 

Concursul și expoziția de fotografii face parte din  Activitatea A.4.5: Facilitarea organizării evenimentelor muzicale si a altor evenimente culturale, de către tinerele/tinerii artiști romi, in vederea promovării creației artistice a romilor în cadrul proiectului “Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, în care Asociația Divers este partener alături de Asociația Pakiv România (beneficiar), Asociaţia Amare Phrala, Agenția pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitatea București şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A.

Informații suplimentare:

la adresa divers@divers.org.ro,
Tel/Fax: 0265-311727
persoană de contact Cârdei Elena.

Pozele expuse

Premiul I - Palosi tunde - Baratok / Prieteni
Premiul II - Tordai Ede - Fratii / Testverek
Premiul III - Simon Agota - Pozolas / Pozand
Mentiune - Coman Andras - Autoportret
Razvan Prepelita - Fratii
Besenyei Tibor Attila - La masa
Simon Agota - Onfeledt jatek / Jocurile copilariei
Palosi Tunde - Csaladi kep / Portret de familie
Razvan Prepelita - La vinclu
Tordai Ede - Csalad / Familia
Razvan Prepelita - Prietenie
Kolce Katalin - Hasamban a jövőnk / In curand Sosesc
Besenyei Tibor Attila - Terenul de joaca
Palosi Tunde - Roma gyerek / Copil rom
Simon Agota - Nezz a szemembe! / Uirte-te in ochi mei
Besenyei Tibor - Attila Suparare
Nagy Anamaria - Noemi
Szegedi Ferenc - Caldura mare
Ban Barna - Sors / Soarta
Kuti Zoltan Herman - nene...
Florin Dobrater - Fara titlu
Florin Dobrater - Fara titlu
Tordai Ede - Az ablakban / La geam
Rusu Cristian - Smecherul
Kuti Zoltan Herman - Odihna
Kuti Zoltan Herman - Di, di ,hai!
Kuti Zoltan Herman - Avant