Aspecte interculturale de Ziua Europei

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă - Centru înființat în proiectul „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, în implementarea  căruia Asociaţia Divers este partener alături de: Asociaţia Pakiv România (beneficiar), Asociaţia Amare Phrala, Agenția pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitatea București şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A,  organizează, în data de 9 mai 2012, o activitate în cadrul Unității Culturale -CISPER Centru – Tîrgu Mureș cu intenția de „a experimenta” incluziunea socială prin prisma generațiilor viitoare.

Scopul  programului 

Organizarea unei activități de Ziua Europei, 9 mai 2012, prin intermediul căreia 27 de elevi (9 romi, 9 maghiari și 9 români) vor dobândi cunoștințe minime despre ceea ce înseamnă a fi cetățean european.

Prin activitățile Unității Culturale se dorește informarea și conștientizarea populației majoritare asupra valorilor rome și familiarizarea acestora cu o imagine corectă a romilor. Această activitate își propune să ajute la schimbarea imaginii majoritarilor despre minoritatea romă și dorește să sublinieze faptul că incluziunea persoanelor de etnie romă nu se poate realiza decât prin implicarea majorității sau altei / altor minorități în astfel de acțiuni. Mai mult decât atât, se consideră necesar apropierea generațiilor viitoare de diferite etnii. Doar prin acțiuni comune, aceștia vor învăța să conlucreze și vor înțelege că în faptul că suntem diferiți stă frumusețea acestei lumi.

Aspecte interculturale de Ziua Europei
– PROGRAM -

(27 elevi  - 9 romi, 9 maghiari, 9 români)Întreaga activitate se învârte în jurul ideii de iubire (toate materialele sunt realizate în formă de inimă sau conțin o inimioară)…iubire / apreciere a aproapelui, cunoaștere a aproapelui, conviețuire și este menită să contribuie la creșterea stimei de sine a copiilor de etnie romă.

Construire puzzle-uriSe vor organiza 3 echipe, respectiv:Echipa albastrăEchipa verdeEchipa roșie

Model organizare echipă:cei 9 elevi din echipa X vor primi / fiecare câte un săculeț cu piese din puzzle;puzzle-urile vor fi de câte 60 de piese (deci destul de mari). Fiecare piesă va avea pe verso un număr, această metodă facilitând construcția puzzle-ului.

Completare integramă Elevii vor fi purtați în lumea desenelor animate prin prisma câtorva personaje îndrăgite…Printre acestea fiind inserate și statele membre UE, micuții din cele 3 echipe concurând pentru găsirea variantei solicitate. 

Vizionare desen animat - Prințesa și broscoiul (prima producție cu personaj principal feminin de culoare). Acest desen animat a fost realizat după ce a fost ales președinte SUA Barrack Obama.

Obiectivele programului prin prisma generațiilor viitoare- Schimbarea mentalității / imaginii prichindeilor aparținând minorității rome în viziunea prichindeilor aparținând majorității sau unei altei etnii- Creșterea încrederii prichindeilor romi față de valoarea popriei culturi și conștientizarea acestei valori  - Familiarizarea și apropierea prichindeilor aparținând majorității sau unei altei etnii de cultura și tradițiile rome- Organizarea unor întâlniri între prichindei de etnie romă și prichindei aparținând majorității sau unei altei etnii pentru a transmite o imagine corectă a minorității rome către majoritari- Familiarizarea prichindeilor aparținând  majorității cu o imagine corectă a prichindeilor romi prin organizarea unor evenimente specifice- Promovarea serviciilor oferite de Centrele de Incluziune pentru Persoane de Etnie Romă.