Alba Iulia, 30 iulie 2013

DIK I NA BISTAR – PRIVEȘTE ȘI NU UITA!
Comemorarea genocidului romilor - Masă rotundă

Asociaţia Pakiv România, în colaborare cu Asociaţia Amare Prhala Cluj Napoca, Asociaţia  DIVERS Târgu Mureş, Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate Bucureşti organizează o masă rotundă pe tema comemorării genocidului romilor: DIK I NA BISTAR – PRIVEȘTE ȘI NU UITA! în cadrul activității A.4.6: Înființarea unei unități culturale în cadrul fiecărui centru de incluziune din proiectul ”Crearea și funcționarea structurilor de asistență axate pe ocuparea forței de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Activitatea se va desfășura simultan în data de 02.08.2013 în toate cele șase centre CISPER din cadrul proiectului: Centru (Tîrgu Mureș), NV (Cluj Napoca), NE (Iași), București-Ilfov, SV (Timișoara), SE (Brăila), inclusiv la Alba Iulia (str. Emil Racoviță, nr.76). La Tîrgu Mureș participanții sunt așteptați la ora 12.00, la sediul CISPER Centru Tîrgu Mureș, Str. Călărașilor Nr. 34, et. I, ap. 16.
Scopul acestei mese rotunde este comemorarea genocidului romilor prin expuneri, vizionare de filme, expunere de material fotografic pe această temă iar obiectivele sunt informarea și sensibilizarea publicului larg în legătură cu genocidul romilor, un fapt istoric incontestabil, de o atrocitate covârșitoare, care nu mai dorim să se repete. Sunt invitați să participe la comemorare reprezentanți ai altor asociații non-guvernamentale, rome sau ne-rome, instituții locale și regionale, elevi, studenți, mass media și alții.
Ziua de 2 august este de altfel comemorată la nivel european (Cracovia, Auschwitz, Londra etc.) dar și internațional - pentru prima dată tradiționala comemorare a zilei de 2 august a genocidului nazist împotriva romilor va fi legată de un eveniment de la Hiroshima. Holocaustul romilor și victimele bombelor atomice vor fi comemorate împreună în cadrul unei ceremonii la Hiroshima, al cărei coorganizator este IMADR (the International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism).
    Proiectul ”Crearea și funcționarea structurilor de asistență axate pe ocuparea forței de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” este implementat de către Asociaţia Pakiv România, în parteneriat cu Asociaţia Amare Prhala Cluj Napoca, Asociaţia  DIVERS Târgu Mureş, Agenţia pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Pro Diversitate Bucureşti şi Mesogeiako Symvouleftiko Systema S.A. Atena, având o durată de implementare de 36 de luni.
         
Informaţii suplimentare:
Asociaţia Divers                        
Telefon: 0722-318605                                     0265-311727,
Director CISPER Centru Tîrgu Mureș                              Responsabil științific
Koreck Maria                                                           Simionescu Monica
Web: cis-rom.ro, www.divers.org.ro                         
E-mail: office@divers.org.ro                       asociatia.divers@gmail.com