Comemorarea Victimelor Holocaustului

Vizionare de film cu ocazia  Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie 2011


Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului, Unitatea Culturală din cadrul CISPER Centru Tîrgu Mureș organizează o seară  de film cu tematica Holocaustului Romilor. 

“Dureri Ascunse“ regizat de Michelle Kelso 

Persecutia romilor romani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este un documentar tulburator despre istoria romilor romani deportati in lagarele din Transnistria in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Supravietuitorii isi povestesc experientele cumplite si lupta pentru a ramane in viata. Pelicula ii urmareste pana in prezent, cand depun cereri pentru fondurile de asistenta oferite de guvernul german si bancile elvetiene victimelor saracite ale Holocaustului. Autoarea a lucrat la acest documentar, incheiat in aprilie 2005, timp de sase ani, culegand marturiile a peste doua sute de romi. 

Michelle Kelso, doctoranda in sociologie la Universitatea Michigan, este directoare a Asociatiei Pentru Educatie si Dialog Civic (Bucuresti). Primul sau contact cu Romania a avut loc in 1993, cand a desfasurat munca voluntara la o institutie de copii cu dizabilitati. A revenit in Romania ca bursiera Fullbright, incepand un studiu sistematic despre romi si istoria lor, concretizat intr-o teza despre deportarea romilor romani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. A absolvit un masterat de studii ruse si est-europene si unul de administratie publica la Universitatea Texas. Dureri ascunse: persecutia romilor romani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial este debutul sau ca realizatoare de film.

 După vizionarea filmului va avea loc o dezbatere.