Femeia roma

Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă – Centru, înființat în cadrul proiectului „Crearea şi funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forţei de muncă – Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă” a organizat, în data de 7 martie 2013, în cadrul Unității Culturale, înființate cu scopul de a promova cultura romă și imaginea diversă și complexă a romilor în rândurile populației majoritare, expoziția de fotografie intitulată „Femeia Romă”.
Fotografiile expuse au fost selectate în urma unui concurs fotografic organizat de către CISPER Centru-Tg. Mureș cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, care a avut ca scop atragerea atenției asupra rolului femeii rome în societate. Printre obiectivele programului s-a numărat și schimbarea imaginii femeii rome în viziunea majorității, dar și în cadrul propriei etnii, creșterea stimei de sine a femeii rome, atragerea atenției asupra rolului femeii rome în societate.
Activitatea culturală a început la ora 12.00, fotografiile expuse au fost realizate de către Rocchi Ricardo din Luxemburg, Vajda György din Tîrgu Mureș și Görbe György din Miercurea Ciuc, respectiv participanții cursului de Fotoreporter-Cameraman derulat în cadrul proiectului.
Fotografiile expuse au fost prezentate de către actorul rom Moca Rudolf și unul din realizatorii exponatelor, Vajda György. Ambii au subliniat că romii fac parte din multiculturalitatea transilvană și reflectă o ”lume între magie și realitate”, o viață extrem de colorată di care se revarsă dorința de viață, de libertate, și plăcerea de a fi în sânul naturii”.
La activitatea culturală organizată de CISPER Centru Tg-Mureș au participat 21 de persoane (jurnaliști, actorul Rudolf Moca, fotografi, voluntari romi).